Het tempo waarmee China zijn leger opbouwt is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gezien, zegt de Amerikaanse admiraal John Aquilino. Daarmee ligt China volgens hem op koers om zijn doel te behalen om in 2027 klaar te zijn voor een invasie van Taiwan.

“Alles wijst erop dat het Volksbevrijdingsleger (PLA) zal voldoen aan de opdracht van president Xi Jinping om in 2027 Taiwan binnen te kunnen vallen”, schrijft Aquilino in een rapport voor de defensiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

“Ook stellen de vorderingen het leger in staat om te voldoen aan de tijdlijn die Xi heeft opgesteld om Taiwan met geweld met het vasteland van China te verenigen als daar opdracht toe gegeven wordt”, stelt de vertrekkende leider van het Indo-Pacific Command van de Amerikaanse krijgsmacht.

Admiraal John C. Aquilino tijdens een persconferentie in Washington. Foto: Celal Gunes/Anadolu via Getty Images

Aquilino zei deze week tijdens een hoorzitting in het Congres dat hij denkt dat China nog altijd hoopt Taiwan zonder oorlog in te kunnen lijven, ook al is Beijing snel de capaciteit aan het opbouwen is voor een aanval.

Hij denkt dat er geen "onmiddellijke dreiging" is van een direct conflict tussen de VS en China en dat ook "niet onvermijdelijk" is, maar dat het Pentagon snel moet handelen om het risico op een oorlog te verkleinen.

Het tijdpad dat Aquilino voorziet komt overeen met de verwachting van zijn voorganger Philip Davidson en andere Amerikaanse militaire leiders: China wil in 2027 Taiwan kunnen binnenvallen, maar is niet per se uit op een oorlog.

'China is grootste dreiging in de Indo-Pacific'

Aquilino schreef in zijn verklaring dat China van de drie grootste Amerikaanse zorgen in de regio — Rusland, China en Noord-Korea — het enige land is dat "het vermogen, de capaciteit en het voornemen heeft om de wereldorde op z'n kop te zetten".

"Het Volksbevrijdingsleger versterkt zichzelf op een schaal die niet meer gezien is sinds de Tweede Wereldoorlog, zowel ter land, ter zee, in de lucht en op cybergebied", stelt hij.

Het Chinese leger heeft volgens Aquilino de afgelopen drie jaar 400 gevechtsvoertuigen en 20 oorlogsschepen toegevoegd aan zijn arsenaal. Ook heeft Beijing zijn raketvoorraad, het aantal satellieten en het aantal kernkoppen verdubbeld.

Aquilino roept de VS op de militaire ontwikkeling te versnellen, omdat de dreigingen in de Indisch-Pacifische regio "snel blijven toenemen".

Hij adviseert om verdedigingssystemen op Guam tegen hypersonische raketten en kruisraketten al in 2027 operationeel te hebben in plaats van de deadline in 2029, die het Congres in december heeft gesteld.

Een Amerikaans gevechtsvliegtuig en tankvliegtuig op de luchtmachtbasis Andersen op Guam. Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Het Indo-Pacific Command heeft voor dit jaar 11 miljard dollar meer budget gevraagd dan het heeft gekregen van het Witte Huis, waaronder 430 miljoen dollar voor het raketverdedigingssysteem op Guam.

Taiwan is afhankelijk van Amerikaanse militaire steun bij aanval van China

China heeft officieel nog geen oorlog tegen Taiwan aangekondigd, maar Xi heeft wel gezegd dat een vereniging "onvermijdelijk" is. Hij sluit daarbij niet uit het eiland met zelfbestuur met geweld in te lijven.

Analisten buigen zich over de vraag of een Chinese invasie succesvol kan zijn en eventuele Amerikaanse bemoeienis speelt daar een grote rol bij.

Als China het eiland wil binnenvallen, staat Beijing voor de enorme opgave om grondtroepen veilig over de Straat van Taiwan te verplaatsen. China lijkt verschillende opties te onderzoeken, waaronder het vorderen van burgerschepen om te helpen met het transport.

Volgens analisten maakt Taiwan de beste kans zich te verdedigen tegen de Chinese agressie als het stand weet te houden tot de VS te hulp schieten.

Ondertussen maken politieke leiders in de VS zich zorgen over de plannen van Xi om het Chinese leger in 2027 van "wereldklasse" te maken en vrezen ze samen met het Witte Huis dat Beijing de VS wil vervangen als dominante macht in de Indisch-Pacifische regio en uiteindelijk ook in de rest van de wereld.

Onlangs kwam een corruptieschandaal binnen het Chinese leger aan het licht, waarna Xi meerdere hoge militaire leiders ontsloeg. De zuivering en de berichten over de materiële gevolgen van de corruptie heeft internationaal geleid tot vragen over de daadwerkelijke kracht van het Volksbevrijdingsleger en of de militaire plannen van Xi geen vertraging oplopen.

LEES OOK: China loopt op tegen muur van argwaan in de VS en Europa – maar Westen kan niet zomaar ‘ontkoppelen’